Макарони со печурки и сирење
Прекрасни макарони со печурки и сирење приготвени на манастирски начин
Време за припрема 15 минути
Време на подготовка 50 минути
Вкупно време 1 час 5 минути
Сервирање 4 лица
Калории 1500 kcal
Сосотојки
- 1 пакет макарони
- 2 глави кромид
- 400 гр. печурки свежи
- 3 јајца
- 200 гр. сирење
- масло
- зачин
- сол
- бибер
Начин на подготовка
-
Макароните најпрво се варат и се цедат од водата.
-
Потоа се ставаат во длабок сад, им се додава изрендано сирење и претходно изматените јајца и сето тоа се меша додека не се соедини.
-
Во меѓувреме, настрана во сад се загрева масло и се пржи кромидот со малку сол.
-
Кога ќе порумени, во него се додаваат исецканите печурки и сè заедно се пржи додека не испари водата и се зачинува по вкус со сол, бибер и зачин.
-
На крај се намастува длабока тава со малку масло, се става половината од макароните, па се додаваат печурките и останатите макарони.
-
Се пече околу 15′-20′ на 200°C.
Забелешка
Ова јадење може да се сервира со павлака или со таратур салата.