Макарони со печурки и сирење

Макарони со печурки и сирење

Прекрасни макарони со печурки и сирење приготвени на манастирски начин

Вид на јадење Главно јадење
Кујна Македонска
Клучни зборови Макарони, Печурки, Сирење
Време за припрема 15 минути
Време на подготовка 50 минути
Вкупно време 1 час 5 минути
Сервирање 4 лица
Калории 1500 kcal

Сосотојки

  • 1 пакет макарони
  • 2 глави кромид
  • 400 гр. печурки свежи
  • 3 јајца
  • 200 гр. сирење
  • масло
  • зачин
  • сол
  • бибер

Начин на подготовка

  1. Макароните најпрво се варат и се цедат од водата.

  2. Потоа се ставаат во длабок сад, им се додава изрендано сирење и претходно изматените јајца и сето тоа се меша додека не се соедини.

  3. Во меѓувреме, настрана во сад се загрева масло и се пржи кромидот со малку сол.

  4. Кога ќе порумени, во него се додаваат исецканите печурки и сè заедно се пржи додека не испари водата и се зачинува по вкус со сол, бибер и зачин.

  5. На крај се намастува длабока тава со малку масло, се става половината од макароните, па се додаваат печурките и останатите макарони.

  6. Се пече околу 15′-20′ на 200°C.

Забелешка

Ова јадење може да се сервира со павлака или со таратур салата.

Макарони со печурки
Макарони со печурки