Ознака:Ѓеракомија

Богослужби

Спомен на Свети Николај Чудотворец

Колку им се прекрасни нозете на оние, што благовестат мир, што го благовестат доброто. (Рим. 10,15) Од сите луѓе на земјата никој не му донел толку мир на човештвото, колку што тоа го направиле пријателите Божји. Тие најнапред, преку подвигот…

Богослужби

Спомен на Светиот Христов Архиереј, Николај Чудотворец

Препрославен е нашиот Бог во Светиите Свои! Зашто, имено тие, со богоугодните им житија и чудеса се најдоброто сведоштво за убавината и љубовта Божја. Како светила разгорени од непристапната и нетварна светлина, угодниците и праведниците Божји ја озаруваат оваа долина…

Богослужби

Радувај се, свети Николае, Мирликиска пофалбо

„Радувај се, главо свештена, чист доме на добродетели, правило на божественото свештенство, пастиру велики, светилнику најсветол, кој го носиш името на победата и на тие што се молат си милостив исполнител, кој внимателно гледаш на барањата на немоќните. Подготвен избавителу,…

Богослужби

Прослава на Св. Николај Мирликиски во Охрид

Се радува и торжествува денес светата православна Црква со светлиот спомен и славните дела на големиот Божји угодник – св. Николај Мирликиски Чудотворец. Неговото име стана симбол за вистинско, пожртвувано пастирско служење, за брз помошник во беди, исполнет со неизмерна…