Ознака:Јаков Цаликис

Вести од светот

Преподобниот Јаков Цаликис и новиот архиепископ на Америка Елпидофор

Старец Јаков Цаликис Преподобниот Јаков Цаликис претставува една од најзначајните личности во православното монаштво во текот на 20-от век. Се одликувал со исклучително аскетски живот, како и со Божествените дарови што ги развил и со кои се вброил во современите…

Вести од светот

Старец Јаков Цаликис вброен меѓу светиите

На своето денешно заседание, Светиот и Свештен Синод на Цариградската Патријаршија, кој заседава во Цариград, под претседателство на Вселенскиот Патријарх г.г. Вартоломеј, одлучи да го канонизира Старецот Јаков Цаликис од манастирот на Преподобен Давид во Евија, Грција. Барањето за канонизација…