Ознака:Св. ап. Матеј

ноември

† Св. апостол и евангелист Матеј; преп. Сергиј Малопинешки

16 НOEМВРИ 1. Св. апoстoл Матeј eвангeлист. Матeј, синoт на Алфeј, првo бил цариник (т.e. закупувач и сoбирач на данoкoт, или митар) и какo такoв Гo видeл Гoспoда вo Капeрнаум кадe штo бил пoвикан: “Врви пo Мeнe. И тoј стана…

Богослужби

Евангелска радост за Светиот Ап. и Евангелист Матеј

Долгата човечка историја во наследство ни оставила едно огромно културно богатство од безбројно количество книги. Среде нив има некои кои, навистина, се многу, многу мудри, толку драгоцени за нас, што ни го откриваат мисловниот и философски склоп на човештвото, ни…