Ознака:Св. Лука

октомври

† Св. апостол и евангелист Лука; св. Константин Кавасила

18 OКТOМВРИ 1. Св. Лука апoстoл и eвангeлист. Рoдeн e вo Антиoхија. Вo свoјата младoст дoбрo ја изучил грчката филoзoфија, мeдицината и живoписoт. Вo врeмeтo на дeјнoста на Гoспoда Исуса на зeмјата, св. Лука дoшoл вo Eрусалим, кадe штo сe…

Богослужби

Константинопол – идеја што не умира

Спомен на Св. Лука Кримски (Војнојасенецки) и сеќавање на падот на Константинопол Ниеден топоним во светската историја не содржи таква слава, таков восхит, превосходност и тајна, како што е случајот со Светиот Град Ерусалим и со Царот на градовите –…

Богослужби

Константинопол – нашата слава и потсетник за покајание

Денес круната на царството земно ја одлага Царот на сите градови, на мачење предаден се очистува со оган Константиновиот дар, Градот на Богомајката и од рацете на Творецот на вековите венец пресветол на слава вечна прима домот на светите и…