20 postimet më të fundit

(Video) Festivali i luleve në qytetin e Dibrës

Bimët e luleve. Ditën kur ne kremtojmë hyrjen triumfale të Zotit tonë Jezu Krisht në qytetin e shenjtë të Jeruzalemit me kurora fitoreje dhe thirrje gëzimi. Një ditë kur Mbreti i Paqes mbretëron, qoftë edhe për një kohë të shkurtër, në Qytetin e Paqes. Një ditë në të cilën realizohet triumfi i së mirës, ​​i…

Fitimtari i Përjetshëm - kryqëzim i epokave dhe shpirtrave

Fjala e Lartëshenjtërisë së Tij Peshkopit Antaniski z. Partenij, Abati i Manastirit të Shenjtë Bigorski, gjatë pritjes solemne të ikonës së ndershme dhe mrekullibërëse të Shenjtë të Martirit të Shenjtë Gjergj Fitimtarit në Manastirin e Rajçicës, më 17/30 Mars 2024, vera e Shpëtimtarit. Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë,…

Ftesë për pritjen e Ikonës së Shën Martirit të Madh Gjergjit

Të dashur besimtarë dhe adhurues të Martirit të Madh dhe të lavdishëm Shën Gjergji Fitimprurësi, Është një nder i madh dhe kënaqësi e veçantë të ju njohtojmë për festën e ardhshme shpirtërore në Manastirin e Shën Martirit të Madh Gjergji Fitimprurësi në fshatin Rajçicë, në prag të së Dielës së Dytë të Kreshmës së Shenjtë…

Festimi i Përbashkët i Sinodit të Shën Gjon Pagëzorit

Një engjëll në trup dhe njeri qiellor. Banor i shkretëtirës dhe qytetar i Qiellit. I dërguar nga Zoti për të përgatitur një popull të denjë, për të bërë të drejta rrugët e Tij, për të thirrur popullin në pendim. Shënjtërori më i madh i Kishës sonë - sigurisht, pas Nënës së Shenjtë të Perëndisë, të…

Muzikal madhështor i Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri në Kërçovë

Lindja e Krishtit është një festë, kremtimi i së cilës fillon në mbrëmjen para Krishtlindjes dhe vazhdon deri në shënimin e saj. Kjo festë lidhet në mënyrë të pandashme me popullin tonë, kulturën tonë dhe është thellësisht e pranishme në mënyrën e jetesës, e gdhendur në zemrat dhe shpirtrat e atyre që e Lavdërojnë Zotin.…

Nëpërmjet Krishtit ne bëhemi njerëz të kulturuar

Fjala e Shenjtërisë së Tij Peshkopit Antaniski z. Partenij, Abati i Familjes së Shenjtë Bigorska, në muzikalin e Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri në Kërçovë, më 1/14 janar viti 2024 në verën e Shpëtimtarit Shkëlqesia Juaj e Lartë, Mitropoliti i Krushevës dhe Demir Hisarit, z. Jovan, Do t'ia lejoj vetes t'ju falënderoj në emër të…

Faleminderit, Peshkop, që na e treguat Krishtin!

Fjalimi i përshtatur i rastit nga z. Filip Tintoski për Shenjtërinë e Tij Peshkopin Antaniski z. Partenij, nga emri i korit ,,Metropolitan Kozma Preçistanski", në muzikalin e Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri në Qendrën e Kulturës ,,Koço Racin" në Kërçovë, më 1/14 janar viti 2024, vera e Shpëtimtarit. Peshkop i Shenjtëruar, Jerondi ynë i Dashur…

Reagim kundër blasfemisë në Karnavalin e Vevçanit

Të thellë të plagosur nga mungesa e sjelljes dhe nga blasfemia dhe tallja ndaj Personalitetit Hyjnor të Zotit dhe Zotit dhe Shpëtimtarit tonë Jezus Krishtit, gjithashtu dhe ndaj Kryqit të Shenjtë, në ashtuquajturin Karnaval i Vevçanit, ne bëjmë thirrje me zë të lartë për një falje publike nga organizatorët dhe pjesëmarrësit në këtë shenjtërim të…

Ngushëllime për ngjarjet fatkeqe

Familja e shenjtë Bigorski, me Jerondin e saj, peshkopin Antaniski z. Parthenij, u shpreh ngushëllimet më të thella të afërmve të të vrarëve Pançe Zhezhovski dhe Vanja Gjorçevska, duke i ngushëlluar se në këto momente tragjike dhe të vështira janë me ta lutjet dhe zemrat e vëllazërisë monastike. Ne lutemi me sinqeritet të madh për…

Vizitë pelegrinazhi nga të rinjtë e Krishterë Orthodhoks të Tiranës

Në këtë ditë festive, kur Kisha Ortodokse me dashuri feston kujtimin e Shenjtit të dashurisë, Shenjti i Devotshëm, Porfiri i Ri i Kavsokalivitit, në frymën e bashkimit në dashurinë e Krishtit, Manastiri i Shenjtë i Bigorskit u nderua me vizitën e rreth tridhjetë shpirtrave të rinj të devotshëm ortodoksë nga Tirana, kryeqytetit të Shqipërisë. Këta…

Shpella e Krishtlindjeve për çdo shtëpi kristiane

Ajo që e lindi të Lindurin para fillimit të të gjitha shekujve - Foshnja Krisht - është duke u përgatitur përsëri ta lindë atë në zemrat tona. Jashticat janë të gatshme ta presin, bota e gjallë t'i gëzohet, engjëjt t'i këndojnë dhe kënga e tyre barijtë e përulur ta dëgjojnë, dhe të urtët t'i përulehen.…

Ftesë për shenjtërimin e Tempullit të Shenjtë të Shën Marisë në fshatin Rostushe

Të nderuar besimtarë, të dashur banorë të Rostushes dhe miq të Rekës dhe rrethinës së Mijakut, Kemi nderin dhe gëzimin e madh t'ju ftojmë në shenjtërimin e kishës së mrekullueshme të Shën Marisë në fshatin Rostushe, e cila u ndërtua me shumë dashuri dhe përkushtim të madh të vëllazërisë së Bigorskit të udhëhequr nga peshkopi…

Prania e Nënës së Zotit përmes ikonës  ,,Është e denjë"

Fjalimi i Lartëshenjtërisë së Tij, Peshkopit Antaniski z. Parthenij, Abati i Manastirit të Shenjtë Bigorski, thënë në festën e ikonës ,,Është e denjë", në vigjiljen e gjithë natës, pas leximit të Ungjillit në Liturgjinë e Shenjtë. Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë! Falënderojmë Nënën Mbretëreshë që edhe këtë vit…

Shkëlqim liturgjik në Imbros për nder të ndriçuesit të kishës Shën Kirili i Aleksandrisë

Gëzimi i koncilit në Imbros dy ditë më parë, për përkujtimin e Atit tonë të Shenjtë Kiril Kryepeshkopit të Aleksandrisë dhe për festën e emrit të Lartëshenjtërisë së tij Mitropolitit të Imbros dhe Tenedos z. Kirilit, vazhdoi edhe dje, të premten, me kurorën e unitetit kishtar - Eukaristinë Hyjnore. Ai sekret i besimit, sekret i…

Le të përpiqemi për dhuratat e Shpirtit të Shenjtë

Fjala e Lartëshenjtërisë së Tij, Peshkopi Antaniski z. Parthenij, për festën e Rrëshajëve, thënë në Liturgjinë e Shenjtë, më 5 qershor viti 2023, në verën e Zotit Në emër të Atit, të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë! Të dashurit e mi, kaluan pesëdhjetë ditë nga Pashka e Shenjtë, nga Ringjallja e Krishtit, dhe në…

I përjetshmi Shën Gjergj Fitimtari

Fjalimi i Lartshenjtërisë së Tij, Peshkopit Antaniski z. Parthenij, në shërbesën e adhurimit të kësaj mbrëmjeje për nder të Shën Martirit të Madh Gjergj Fitimtarit në tokën Bigoriane në Rajçicë, thënë më 5 maj 2023, vera e Shpëtimtarit. Etër të ndershëm, Të dashur vëllezër murgj dhe motra murgesha, Të dashur të pranishëm, Fillimisht falenderoj Arkimandritët…

Le të jemi një krijesë e re në Krishtin e Ringjallur

Fjala e Lartshenjtërisë së Tij, Peshkopi Antaniski z. Parthenij, mbi Ringjalljen e Krishtit, thënë në Vigjiljen e Pashkëve, më 16 prill 2023, vera e Shpëtimtarit Të dashurit e mi, adhurues të të Ringjallurit, Të kremtosh Pashkën e Shenjtë, kalim, Ringjallje, do të thotë të marrësh pjesë në ,,krijimin e ri” të krijuar nga Shpëtimtari i…

Pashka e Shenjtë - e Krishtit

Dita e pastrimit të plotë dhe shpëtimit shkëlqen sot me një dritë të fortë qiellore.  Gëzimi i engjëjve dhe kënga e qiellit i pushton njerëzit e kësaj toke.  Njeriu është i lidhur me Zotin në një bashkim të pazgjidhshëm dashurie dhe lavdie.  Festa e ringjalljes njerëzore dhe hapja e dyerve të përjetësisë. Familja jonë Bigorski…

I njishëm me një lule

E sheh atë lule? Sa e bukur që është dhe sa të tërheqin ngjyrat e saj, freskia e saj dhe aroma e saj. Gëzim vërtet për sytë dhe kënaqësi për nuhatjen! Eshtë pa shpirt e megjithëkëtë, të bën të qëndrosh, ta shikosh dhe të duket që është plot shprehje. Medet! Nesër nuk do të jetë…

Komunikatë SINODI I SHENJTË  KISHA ORTHODHOKSE AUTOQEFALE E SHQIPËRISË

KISHA ORTHODHOKSE AUTOQEFALE E SHQIPËRISË SINODI I SHENJTË    Komunikatë Sinodi i Shenjtë i Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë, në mbledhjen e datës 23 shkurt 2023, nën drejtimin e Fortlumturisë së tij, Kryepiskopit Ananastas, përshëndet edhe një herë përzemërsisht vendimin e Sinodit të Shenjtë dhe të Hirshëm të Patriarkanës Ekumenike, të majit të vitit 2022,…