Ознака:Алберт Ајнштајн

Поучни словa

Ајнштановата вера во личниот Бог

Светлиот лик на Назареецот, оставил врз мене несоборлив впечаток… Херман и Паулина Ајнштајн Алберт Ајнштајн, еден од најголемите научни гении на дваесеттото столетие, во целиот свет познат физичар-теоретичар, кој станал „најистакнат творец на новата епоха во физиката“, роден е на…

Поучни словa

Библијата – Книга Што Преобразува (прв дел)

(Тајните за Библијата) До каде стигнала Библијата во светот? Оваа Света книга можете да ја најдете на сите страни во светот. Неа ја има меѓу сите народи и култури. Таа е Книга за која се интересирале сите луѓе, од сите…

Поучни словa

Вернер Хајзенберг – На дното од чашата на науката не очекува Бог

Вернер Хајзенберг (1901-1976)   Германски физичар Вернер Хајзенберг (1901-1976) е удостоен со Нобелова награда во 1932 година за создавање на квантната  механика. „Првата голтка од чашата на природни науки, го прави  човекот атеист, но на дното од чашата го очекува…

Поучни словa

Џулелмо Маркони – Горд што сум Христијанин

Џулиелмо Маркони (1874-1937)   Еден од основачите на бежичната телеграфија, италијанскиот физичар Џулиелмо Маркони (1874-1937) е удостоен со Нобелова награда во 1909 година „за својот придонес во развојот на безжичната телеграфија“. Секој нов чекор на науката ни донесува нови и…

Поучни словa

Џејмс Клерк Максвел – Научен гениј и посветен христијанин

Џејмс Клерк Максвел Џејмс Клерк Максвел Роден е на 13 јуни, 1831 г. во Единбург, Шкотска, како единствено дете на своите родители. Почетното образование го добил од мајка му, која била голема христијанка. И самата се фасцинирала кога Џејмс на…