Ознака:Откритие

Вести од светот

Откриен домот на Свети Петар, Апостолот Христов

1500 години стар мозаички натпис откриен на местото каде што беше некогашната Витсаида во Израел, можеби е доказ дека тоа место е некогашниот дом на апостолот Христов, Петар и Андреј. Археолозите од Kinneret College во Израел и Nyack College од…

Вести од светот

Пронајдена родната куќа на апостол Петар: На нејзините темели е подигната древна црква

Во Галилеја, на северот на Израел, се пронајдени остатоци од црква која била подигната на местото од домот на апостолите Петар и Андреј, соопштија археолозите. Мордехај Авиам од Академијата Колеџ Кинерет на брегот на Галилејското Езеро вели дека ископувањето во…

Бигорски манастир

Едно „чудно“ поклонение во еден скриен дијамант на Православието

Почитувани читатели, Објавуваме еден текст што еден поклоник од Грција, млад теолог, ни го испрати и го сподели на својот фејсбук профил, кој скоро го посети нашиот Манастир. Внатре тој ги открива своите впечатоци од престојот во Манастирот и нè почести…

Медиумите за нас

Монаси от Бигорския манастир откриха кости на убити от сръбските власти екзархийски свещеници

Отецот Овентиј Исаев Фрчкоски Монасите от Бигорския манастир (Дебърско-Кичевска епархия на Македонската православна църква, със седалище в Охрид) откриха костите на свещеници, убити от сръбската жандармерия през 1918 г., недалеч от село Янче, в посока към Галичник. Според запазеното местно…