Ознака:Бог

Блез Паскал

Блез Паскал – Во срцето престојува поинаква логика, различна од логиката на сознавачкиот ум

Протојереј Андреј Ткачов   Доколку науката неумоливо би го оттргнала човекот од Бога, во светот не би останал ниту еден религиозен научник. И доколку таа иста наука неумолливо не би го притискала човекот кон стравот од Бога и кон Неговиот…

Поучни словa

Тогаш, сите се радуваме, бидејќи се чувствуваме обединети со ваквата Љубов која е Бог!

Старица Гавриила (Папајани) (1897 - 1992) ... Ми пишуваш за љубовта... Да. Така некако се случува тоа: Бог „врне“ со Неговата љубов врз мене. Ако ја задржам само за себе, ќе умрам бидејќи неможам да ја издржам Нејзината Сила. Ако…

Поучни словa

Благодатта на Светиот Дух ме научи да го љубам човекот и секое создание

Милостив Господи, колку е голема љубовта Твоја кон мене грешниот. Ми дарува да Те спознаам. Ми дарува да ја спознаам благодатта Твоја. Вкусете и ќе видите, колку е благ Господ (Псалм 33,9). Ми дарува да ја вкусам благодатта и милосрдието…

Поучни словa

Царството Божјо е внатре во нас

Лекарот на душите и телата Господ има толку љубов што сака сите луѓе да се спасат и да бидат вечно со Него на небото и да ја гледаат славата Негова. Таа слава ние не ја знаеме во потполност, но преку…

Поучни словa

„Нема Бог“ – значи: Немам Бог

Еден е Бог и Он е севишен, семоќен, семудар и предобар. Од Него доаѓаат сите созданија и кон Него се враќаат. Он е без почеток и без крај, без потреба и недостаток. Од него зависат сите безбројни светови, и тие…

Поучни словa

Секој ден барај Го Бога и не заборавај дека Он никогаш не греши и сè прави совршено.

Често се жалиме на негативните работи кои ни се случуваат, заборавајќи дека ништо не е случајно и дека сè се случува со причина. Си бил еден крал кој не верувал во Божјата добрина и имал еден слуга кој во сите…