Ознака:Болест

Поучни словa

Бог го посетува човекот со болест поради негово спасение

Мир на тебе, почитуван...! ...Што се однесува до внатрешниот поредок, ќе ти го кажам следново: не поставувај си себе големи задачи, не одредувај никакви рокови, туку секогаш и во сè воздржувај се од зло, од нарушување на надворешните и внатрешните…

Поучни словa

Болестите се благотворни и ќе бидеме наградени на небесата, доколку страдаме заради нив

Пред неколку години еден старец бил измачуван од болест и на крајот починал без да се пожали макар со еден збор. По извесно време, неговиот ученик исто така се разболел и, бидејќи никогаш порано не бил болен, се воспаничил и…

Поучни словa

Зошто мене, Боже мој? (втор дел)

- Сакам да живеам – ми рече. – Но, не дојдов за да ми го потврдите тоа. Дојдов за да ми помогнете да заминам од овој свет подготвена. - Јас сум свештеник на животот, а не на смртта. – Ѝ…

Поучни словa

Зошто мене, Боже мој? (прв дел)

Беседа на „Третиот семинар психо-социјална поткрепа на децата болни од рак и на нивните семејства“ – Онколошко одделение на детската болница „Аглаја Киријаку“, 8-9 ноември 2002 г.   За почеток би сакал да ја искажам мојата длабока и искрена почит…

Поучни словa

Молитвата на Блез Паскал (втор дел)

Да ми помогне Бог да се добие полза од болестите Блез Паскал (1623-1662) француски, математичар, физичар и философ   VI. Господи, иако во поранешниот живот немам големи престапи, зашто Ти од мојот пат отстрани секаков повод за тоа, сепак тој ми…

Поучни словa

Молитвата на Блез Паскал (прв дел)

Да ми помогне Бог да се добие полза од болестите Блез Паскал (1623-1662) француски, математичар, физичар и философ   I. Господи, Ти, Кој си така добар и благ во сè и така милостив, та не само радостите, туку и несреќите што…