Ознака:Чистота

Поучни словa

Чистота на срцето (душата)

Блажени се чистите по срце, оти тие ќе Го видат Бога (Мат. 5, 8).   Кој ќе стекне смирение, покајание, кротост, духовна жед за правда и милосрдие, тој е на прагот на шестата добродетел: чистота на срцето или душата. Под…

Поучни словa

Четврток од Петта седмица на Великиот Пост

Св. Димитриј Ростовски: Секој Христијанин треба да знае дека чистотата на надворешниот човек, односно чистотата на телото, без чистотата на внатрешниот човек, т. е духот, не е вистинска чистота, како што се изјаснува Св. Евтимиј Велики, кој вели дека и…