Ознака:Егоизам

Поучни словa

Покајанието – слатка тага на душата (IV дел)

Ќе дојде часот кога ќе се каеме за изгубеното време Колку неродени деца очекуваат насолзени очи од родителите, а солзите уште ги нема? Колку абортуси има, извршени само со еден потпис – докторите, договорите, документите, сѐ е само формалност. Си…

Поучни словa

Покајанието – слатка тага на душата (III дел)

Ќе дојде часот кога ќе се каеме за изгубеното време „Да, те навредив, прости ми. Ти не си виновен, јас сум. Прости ми, пред некој ден те нажалив. Не беше поради јадењето, имав некаков проблем на работа и го покажав…

Поучни словa

Смирение е да знаеш кој си (IV дел)

Во еден псалм се вели: „Спомни си за нас, Господи, во нашето смирение и избави нѐ од непријателите наши“, а Светиите надополнуваат: „И од нашите страсти, скверности и слабости“. Кога Бог ќе види смирен човек, Он го избавува од секакво…

Поучни словa

Смирение е да знаеш кој си (III дел)

Смирениот има стремеж да научи. Кога имаш смирение, не велиш – Сè знам!, туку го прашуваш својот сопруг, сопруга, дури и твоето дете, а не да велиш - Сè знам! Колку голем  впечаток му оставило на св. Јован Лествичник, кога…

Поучни словa

Смирение е да знаеш кој си (II дел)

Смирението не е меланхолија. Некои така го сфаќаат – дека тоа е нешто депресивно и значи да се чувствуваш немоќен, слаб, интровертен на штетен и нездрав начин. Не е така. Смирението е вистинска, правилна состојба. Тоа значи да знаеш кој…

Поучни словa

Смирение е да знаеш кој си (I дел)

Ние можеби сме луѓе со добро однесување, можеме да бидеме љубезни и да изгледаме смирени. Кога ќе не прашаат: „Кои луѓе беа за празникот?“, ние одговараме: „Јана, Марија, Никола и јас“. Се поставуваме себе си на последното место, затоа што…