Ознака:Философија

Поучни словa

Не очајувајте во несреќите и не бидете малодушни

1962 г. Почитувана...! Ви благодарам за поздравот. Ја паметам исто така молбата (од)... Многу ми е жал за него. Понекогаш со љубов се потсетувам и му посакувам да се ослободи од ѓаволските канџи. Тој не траба да го бара она…

Поучни словa

Нашата вера во Бога

Верата е духовна способност всадена од Бога во душата на човекот за да го води кон тврдо и непоколебливо убедување дека Бог е: Творец, Промислител и Спасител на светот и човекот. Неа ја има само кај човекот. Кај животните вера…

Поучни словa

Напредок – од еден друг поглед

Постои една шега за Источната Православна Црква, која гласи вака: „Колку Православни се потребни за да се промени една светилка?“ Одговорот е едноставен: „Да се промени?!“ Православието е често обвинувано дека не се менува и усогласува со текот на времето.…

Европа

Интервју со проф. др. Ристо Солунчев во емисијата „Гледиште“ на Тв Шења. Интервјуто го водеше Љатиф Мустафа

Интервју со проф. др. Ристо Солунчев во емисијата „Гледиште“ на Тв. Шења. Интервјуто го водеше Љатиф Мустафа Водител: Вечерва имаме специјален и многу почитуван гостин, со кого ќе разговараме за одредени современи проблеми кои влијаат врз нашите општества. Во суштина…

Исихазам

Св. Григориј Палама – Непобедливиот поборник за Православието

Овој богомудар маж бил роден во Константинопол во 1296 година во благочестиво семејство, во непосредна блискост со дворот на царот Андроник. Останал без татко на седум годишна возраст. Откако завршил византиско образование, преку кое се стекнал со голема мудрост, успеал…

Атеизам

Атеизам и морал

Човековиот духовен живот е разновиден и се манифестира низ повеќе области како што се религијата, моралот, уметноста, философијата, науката итн. Овие области на духовниот живот се различни но, многу често се поклопуваат, помагајќи си меѓусебно, како на пример, религијата со…