Ознака:ГПЦ

Вести од светот

Прославен 50-годишниот архиерејски јубилеј на поранешниот Митрополит Солунски г. Антим

Утрово, во древниот и сечесен храм на Светиот Великомаченик Димитриј во Солун, во присуство на многуброен клир и народ, беше отслужена Света Литургија со повеќе архиереи, по повод 50-годишната архиерејска служба на поранешниот Солунски Митрополит г. Антим. „Сакаме да го…

Медиумите за нас

Η εορτή των Εισοδίων με αγιορείτικη ευλογία στην Ι. Μονή της Παναγίας Πρέτσιστα

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μπίγκορσκι Θαυμαστός ο Θεός στα έργα Του, ο Οποίος από την αρχή των αιώνων θέλησε να ανακαινίσει τη φύση μας και να ενώσει την εικόνα Του – τον Λόγο Του – με την πληγωμένη και μολυσμένη…

Богослужби

Празникот Воведение прославен со светогорски благослов во Манастирот Пречиста

Ако дрвото се познава по плодот и ако секое добро дрво раѓа добар плод, како тогаш Мајката на самата Добрина и Родителката на вечната Убавина, да не ги надмине со својата неспоредлива убавина и добрина сите земни и надземни добра?…

Богослужби

Светлото празненство на Свети Николај во Бигорски

Љубовта кон Бога и единството преку неа со Бога е првата и последната цел на животот на секој Христијанин. Знак за таа љубов е исполнувањето на заповедите на Возљубениот за љубовта. Кога човек ќе достигне совршенство во својата љубов кон…

Вести од светот

Ова лето донесе радост во животот на нашата Црква

Архиепископ Стефан, Поглавар на Македонската Православна Црква Охридска Архиепископија Се очекува наскоро коресподенција, па и средба со Вселенската патријаршија за да се договори обзнанувањето на Томосот. Архиепископот Господин Господин Стефан во интервјуто за РСЕ зборува и дека името на една…

Вести од светот

Синодот на Грчката Црква прогласи ден на нероденото дете

Воведувањето на „Денот на нероденото дете“, кое беше најавено од Светиот Синод на Грчката Црква, е јасен и официјален  став на Црквата против абортусите. Како што е изјавено во циркуларното писмо на Синодот, оваа одлука беше донесена за да се…