Ознака:Грузиска Православна Црква

Вести од светот

Грузискиот патријарх кон Вселенскиот: Фанар е нашата вистинска мајка

Епископот Убиски г. Мелхиседек му ги пренесе на Вселенскиот патријарх честитките од патријархот Грузиски г. Илија. „На оваа значајна вечер, на зајдисонце, кога православниот свет се подготвува да си спомне за изгонувањето на Адама од Рајот, ние кои живееме во…

Вести од светот

Грузиската Патријаршија ја поддржува автокефалијата во Украина

Изгледа дека Православната Црква во Грузија ќе ја признае новата автокефална Црква во Украина, возглавена од Митрополит Киевски г. Епифаниј. Денес, четврток 27 декември, во Тбилиси заседаваше Светиот Синод на Грузиската Патријаршија, под претседателство на Патријархот Грузиски г. Илија. Според…