Ознака:Христови Тајни

Вести од светот

Вселенскиот патријарх: „Не го менуваме начинот на причестување“

Нова изјава во врска со светата Причест даде Н. Б. Сесветост Вселенскиот патријарх г. г. Вартоломеј, кој претстоеше за време на Божествената Литургија во светогорскиот метох на манастирот „Свети Пантелејмон“ во Галата, Константинопол. Неговата Сесветост, обраќајќи ѝ се на руската…

Вести од светот

Вселенскиот патријарх бара мислење од помесните Цркви за начинот на причестување

Н. Б. Сесветост, Вселенскиот патријарх, изразувајќи ја желбата на Мајката Црква за координираност и, според можностите, истообразност помеѓу помесните Православни цркви во поглед на актуелното прашање за Божествената Евхаристија и за начинот на нејзиното раздавање на верните, го испрати до…

Поучни словa

За причестувањето со Светите Христови Тајни

  Тајната за Светото Причестување ја востанови Самиот Господ наш Исус Христос. Он Своето Тело Го нарекува Лебот на Животот. „Телото Мое е вистинска храна и Крвта Моја е вистинско питие“. Господ нѐ опоменува: „Ако не Го јадете Телото на…