Ознака:Јосиф Обручник

Богопримец

За иконата на Сретение Господово

Сретение е средба на старецот Симеон со Бога. Целиот Стар Завет го дочека исполнувањето на желбата на „своите молитви“. Симеон, старец со воздржание во животот, откако дочека длабока старост го доживеа на крај денот кога беше просветен; тој Го прими…

Настани

Вечно име, високопреосвештени владико

Настапи неделата после Рождеството на нашиот Спасител Господ Исус Христос, денот кога светата православна Црква го чествува споменот на светиот богоотец, пророк и цар Давид, на светиот праведен Јосиф, обручникот на Пресвета Богородица, и светиот Јаков Брат Божји. Затоа, одбележувајќи…