Ознака:Кандило

Кандило

Зошто палиме кандило

Зборот ‘кандило’ доаѓа од латинското candela, што значи ‘свеќа’. Во православната Црква кандилото се става пред светите икони. Она кандило што се става на Чесната Трпеза во светиот олтар во храмот, се пази секогаш запалено и се нарекува „незгасливо“ кандило.…

Поучни словa

Возљубен брату, тебе ти се обраќам, нешто да те запрашам…..

Возљубен брату, тебе ти се обраќам, нешто да те запрашам... не запирај ги своите волови,не оставај го плугот свој... На моето прашање можеш да одговориш и орајќи. Не те прашувам за пат, за да мораш да ја подигнеш својата рака…