Ознака:Клепало

Вести од светот

Пронајдено големо мноштво отомански документи на Света Гора

Света ГОРА, - Се огласува црковно ѕвоно, тропањето со дрвен чекан на клепало ги повикува монасите на попладневните молитви, длабоките гласови се креваат во заедничко пеење. А високо во големата кула на манастирот Пантократор се отвора метална врата од библиотеката.…

Поучни словa

Го најдовме Рајот (прв дел)

            Стихирите што ги пееме пред самиот почеток на Великиот пост ја оплакуваат загубата на Рајот. Тие ни го прикажуваат ликот на Адам, лишен од облеката на славата што му беше исткаена од Бога. Во една од овие стихири, Адам,…