Ознака:Крштение

Вести од светот

Во Танзанија крстени 227 деца

Во саботата, на 25 мај 2024 година, во мисионерскиот центар Кинтамали на православната епархија Аруша и Централна Танзанија се одржаа групни крштевки на 227 огласени, со учество на Митрополитот на Молдавија и Буковина, г. Теофан и на надлежниот пастироначалник Епископот…

Вести од светот

Повеќе од 180 луѓе крстени во Источната Танзанија

Црквата посветена на св. Арсениј Кападокиски и Св. Пајсиј Светогорец во Морогоро, Источна Танзанија стана место за масовна крштевка. Повеќе од 180 луѓе, меѓу кои и 12 поранешни муслимани, примија свето крштение од раката на митрополитот Димитриј Иринуполски (Александриска Патријаршија)…

Вести од светот

Групна крштевка во новиот кенијски православен дом за сирачиња

Православниот дом за сирачиња „Св. Тавита“ во Кенија со голема радост го прослави крштевањето на околу триесетина дечиња и возрасни кои беа приведени во спасителната Христова вера. Крштевката ја изврши директорот на домот, о. Агапиј Омукуба во водите на локалната…

Вести од светот

Во Танзанија радост и многу нови раѓања во Христа

Нови 52 млади жители на Танзанија се крстија и облекоа во Христа во спомен на светото Христово Преображение. Ден преполн со Таворската светлина и светлина за просветление на нови 52 млади Христијани, пишува сајтот Friends of the Bukoba Mission in…

Вести од светот

Групна крштевка во Светата митрополија на Кананга

Светата тајна Крштение беше извршено на повеќе од осумдесет луѓе од селото Чиншуи со што бројот на верните се зголеми на 400. Митрополитот Теодосиј од Кананга, кој го изврши крштението, мораше да помине долг пат заедно со свештенството и луѓето…

Вести од светот

Нови 564 деца крстени од Патријарх Илија

Неговата Светост, Грузискиот Патријарх Илија II, највозљубениот духовен татко на цела Грузија, претходниот ден ја направи својата 59-та групна крштевка во храмот на Св.Троица  во Тбилиси, во чест на славата на Св. Козма и Дамјан. Грузискиот Претстојател стана кум на…