Ознака:Ктиторска вечерна

Богослужби

Ктиторска вечерна и литургиски спомен на Светиот Јован Дебранин

Според одредбите на православната еортологија, по секој поголем празник, Господов или Богородичен, се прави спомен на Светителите кои имале директен или индиректен удел во историскиот спасителен настан. Па така, и според древното манастирско предание, по централната слава на еден манастир,…

Богослужби

Литургиско празнување на првиот ктитор Свети Јован Дебранин Бигорски, Архиепископ Охридски

По големата манастирска слава во чест на Усекновението на Чесниот Претеча, која со големо торжество, великолепие и соборност беше прославена за време на викендот, денес Свештената Бигорска Обител со Божествена Архиерејска Литургија, на која чиноначалствуваше нашиот возљубен Старец и Игумен,…

Богослужби

Ктиторска вечерна богослужба

Св. Јован Дебранин - Бигорскиот, Архиепископ Охридски Пастиру на Охрид, радувај се, најсвештен подвижнику на Бигорската Обител! Радувај се, ја основа славно за веки, Јоване преблажени, дебарско пофалбо! (Величание за Свети Јован Дебранин, Архиепископ Охридски) Празничното ликување во Бигорската Обител,…

Богослужби

Богослуженија во чест на бигорските ктитори

Молитвеното торжество во Бигорската Обител во чест на Претечевото славно Усекновение, вчера попладне беше заокружено со ктиторската вечерна богослужба, којашто, според црковната традиција, се служи на денот од храмовата слава. На свеченото вечерно богослужене, на кое претстоеше Неговото Преосвештенство, Епископот…

Богослужби

Вечерна богослужба во чест на првиот и велик ктитор на Бигорската Обител

Во ангелското празнување, во небесната слава, во рајското торжество на Светиот Јован Претеча, највеликиот меѓу Пророците, Возвестителот на благодатта, Светилникот на Сонцето, Гласот на Словото Божјо, кој живееше за љубовта и славата Христова – во полнота учествуваше денес Бигорската Свештена…

Поучни словa

Пролошко житие на светиот и богоносен отец наш Јован Дебранин, Архиепископ Охридски и ктитор на славната Бигорска Обител на Чесниот Претеча

Пастиру на Охрид, радувај се! Најсвештен подвижнику на Бигорската Обител, радувај се, ја основа славно за веки, Јоване преблажен, Дебарска похвало!Величание на Свети Јован Дебранин Св. Јован Дебранин – Архиепископ Охридски Овој свет и богоносен отец наш Јован Дебранин, Архиепископ…