Ознака:Митри

Медиумите за нас

Митра од Рајчица тијара на папата Франциск

Папата Франциск кој на 7 мај доаѓа во апостолска посета на Северна Македонија, е сопственик на уникатна митра изработена специјално за него од монахињите во манастирот Свети Георгиј Победоносец во Рајчица. Митрата на папата Франциск му беше подарена од македонската…

Медиумите за нас

Македонска митра од Рајчица стана тијара на папата Франциско

ПРОДОЛЖЕНА ВАТИKАНСKА ТРАДИЦИЈА Подарокот за папата Франциско, направена од рацете на монахињите во манастирот во дебарска Рајчица, е всушност тијара. Тијарата (посебно таа со три реда) папата ја носи при неговото поставување (крунисување) на престолот на свети Петар. Инаку, вообичаено…

Медиумите за нас

Митра од македонските монахињи и за Папата Франциск

Папата Франциск се вброи во листата светски христијански поглавари кои во својот кабинет имаат митра, рачно изработена од монахињите од бигорското сестринство. Му ја подари претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски при денешната аудиенција во Ватикан. Станува збор за уникатна и…

Медиумите за нас

Македонски монахињи изработуваат митри за епископи од целиот свет

БИГОРСКИ МАНАСТИР - Во една поголема манастирска просторија неколку монахињи од манастирот „Св. Горгиј Победоносец“ во дебарското село Рајчица секој дневно создаваат вредни митри и икони и изработуваат и други црковни предмети. Сестрите при изработката на митрите во себе ја…

Медиумите за нас

„Трнови венци“ и за Грчки владици

Манастирот „Св. Георгиј“ во Рајчица – единствено место кај нас за изработка на епископски митри Сестринството од овој манастир послушанието (обврската) за изработка на митрите го добило од нивниот игумен Партениј кој бил самоук и првиот во Македонија кој го…