Ознака:Митрополит Атанасиј Лимасолски

Поучни словa

Широкото срце на Православието – IV дел

Тогаш се познава дали си вистински духовник, по тоа како ќе го внесеш другиот внатре, зашто да го исфрлиш надвор е многу лесно: „Излегувај веднаш надвор!“ Да сечеш и да фрлаш е најлесното нешто. Да го отфрлиш другиот е навистина…

Поучни словa

Широкото срце на Православието – III дел

Еден човек велеше, дека дури и Самиот Христос да дојде и да му каже: - Знаеш, синко, се извинувам, грешка е тоа во кое веруваш, Јас не постојам и не сум Бог – и Самиот Христос да му го каже…

Поучни словa

Широкото срце на Православието – II дел

Го знаете настанот со учениците на св. Макариј и паганскиот жрец. Тој ги покажува двете духовни состојби – совршениот и несовршениот човек во Христа. Несовршениот, злобниот, незадоволниот човек е агресивен и затоа чувствува несигурност, чувствува дека верата му е во…

Поучни словa

Широкото срце на Православието – I дел

Како вероучители секој ден  се соочуваме со следните теми: глобализација, многујазичност, обединета Европа, взаемна зависност, толеранција, солидарност. Каков треба да биде нашиот став како православни христијани и учители кои сме повикани да ги учиме учениците дека секој народ треба да…

Поучни словa

Болката на покајанието – V дел

Тоа значи да Го повикуваме Бога каде и да се наоѓаме. И на крај на светот да стигнеме, Бог е и таму и можеме да го повикуваме. Многу луѓе велат: - Отче, отидов во тој дом и се најдов во…

Поучни словa

Болката на покајанието – IV дел

Да се вратиме повторно кон толкувањето на молитвата за време на Светата Литургија: кога го гледаме свештеникот кој стои пред Бога, мислејќи на тој начин за сопствените гревови, треба да се научиме да ги сакаме свештениците. Зошто? За да не…