Ознака:Монах Мојсеј Атонски

Поучни словa

За Божественото смирение (втор дел)

Исто така, потребно е човек да биде доволно внимателен, за да не падне во опасното привидно смирение и заблудено смиренословие, кои се манифестации на наивниот горделивец и лукавиот себичен човек. Изобличувањата го испитуваат нашето смирение. Смирениот човек жали при пофалбите,…

Поучни словa

За Божественото смирение (прв дел)

Свети Јован Лествичник ги собрал еднаш пустинските старци, за да му кажат што значи смирението. Тогаш секој зел збор и со скромност и длабочина го изложил својот животен опит. Еден рекол дека смирение е да ги заборавиш своите добри дела,…

Поучни словa

Молчанието кое зборува (трет дел)

Отците подвижници инсистираат да ставиме една полезна бариера на јазикот. Авва Амон вели дека горењето на срцето, духовната топлина се гаси поради завлекувањето со суетни зборови. Човек не може да има умилителна и чиста молитва навечер, ако цел ден го…

Поучни словa

Молчанието кое зборува (втор дел)

Многусловието, разговорливоста, празнословието, излишните зборови, брбливоста се израз на суета, непромисленост и внатрешна вознемиреност. Безмолвието раѓа убава тишина и го „ткае“ зборот. Не станува збор за неактивна состојба, пасивен чин, слабо дело, безболна неактивност, туку свесен труд на самоспознание, самонабљудување,…

Поучни словa

Молчанието кое зборува (прв дел)

Во нашата епоха која изобилува со зборови и информации, известувања, дискусии, дијалози, комуникација, да зборуваш за молчанието звучи прилично чудно. Во време кога зборот се користи за лажење, богохулење, ласкање, иронија, измама и потсмев, вреди да проговори човек и за…

Поучни словa

Големиот пост и неговите можности

Периодот пред Пасха, Великиот Пост низ кој врвиме раѓа или треба да роди едно посебно чувство во нас. Најубавата свечена химнографија на овој период, многуте литургиски заедничарења и посниот подвиг нѐ повикуваат да се собереме во себе си, да ги…