Ознака:Недела на православието

Богослужби

Недела на Православието во Бигорски

„Оваа е верата на Апостолите, оваа е верата на Отците, оваа е верата на Православните, оваа вера вселената ја утврди“. (Извадок од Синодиконот на Православието) Православието, односно правоверието, е неопходно за животот на Христијанинот, бидејќи во спротивно постои голема опасност…

Богослужби

Торжество на Православието

И пак победоносно загрми симфонијата на камбаните во Бигорската Свештена Обител во знак на триумф и слава на Православието, во чија чест Христовата Црква ја посветила оваа прва недела од Светата и очистителна Четириесетница. После покајните ѕвонови, отрезнувачкото клепало и…

Богослужби

Недела на Православието – Триумф на Љубовта

Денес силно заблескува верата апостолска, верата на Отците, верата православна која Вселената ја утврди. Денес сјаат подвизите на мноштвото преподобни, на храбрите маченици и на смирените монаси, кои тивко и ненаметливо, со вера непоколеблива, ја сочувале спасителната вистина за чистота…

Поучни словa

Силата на православието

Во денешното прочитано свето Евангелие (Јован, 1, 43-51Ч Зач.5) слушнавме како Христос ги повикал Своите први ученици. Први по Христа тргнале апостолите Андреј и Јован. По нив, другиот ден за негови следбеници тргнале Филип и Натанаил. Овие први апостоли ја…

Богослужби

„Ова е победата што го победи светот – верата ваша!“ – Недела на Православието

„Ова е победата што го победи светот – верата ваша!“(1 Јован. 5,4) Колку е силна верата на Православните, на смирените и распнати за овој свет Христијани! Таа вера вселената ја утврди! Стотици и стотици илјади маченици, исповедници, подвижници, херои на…

Богослужби

Недела на Православието – торжество на Вистината

Нема да се одречеме од тебе, љубено Православие Годишно должно благодарение Му принесуваме на Бога, во денот кога повторно ја добивме Божјата Црква со потврдување на догмите на православието и со пропаста на злобното злославие. Следејќи ги пророчките изреки, одејќи…