Ознака:Нобелова награда

Поучни словa

Вернер Хајзенберг – На дното од чашата на науката не очекува Бог

Вернер Хајзенберг (1901-1976)   Германски физичар Вернер Хајзенберг (1901-1976) е удостоен со Нобелова награда во 1932 година за создавање на квантната  механика. „Првата голтка од чашата на природни науки, го прави  човекот атеист, но на дното од чашата го очекува…

Поучни словa

Џулелмо Маркони – Горд што сум Христијанин

Џулиелмо Маркони (1874-1937)   Еден од основачите на бежичната телеграфија, италијанскиот физичар Џулиелмо Маркони (1874-1937) е удостоен со Нобелова награда во 1909 година „за својот придонес во развојот на безжичната телеграфија“. Секој нов чекор на науката ни донесува нови и…