Ознака:Основи на социјалната концепција

Настани

Празнична посета и дарување во Бигорскиот Манастир во организација на Министерството за труд и социјална политика

Денеска, во овој претпразничен период на Рождеството Христово и на претстојното ново лето на добротата Господово, во посета на Свештената Бигорска Обител допатува министерката за труд и социјална политика Јованкa Тренчевска, со членови од својот работен кабинет. Исто така, во…

Поучни словa

Христијаните во светот – III дел

Во секој случај Христијанинот живее во своето време во светот и заедно со други луѓе. Едно е да бидеш социјален човек, друго, пак, да бидеш световен човек. Од едно погрешно разбирање од страна на Коринтјаните, кога им било кажано дека…

Медиумите за нас

Сестра Ефимија за МИА: Православната Црква го поддржува и охрабрува конструктивниот феминизам

Скопје, 7 април 2023 (МИА) - Врската помеѓу феминизмот и религијата е повеќеслојна. Феминистичкиот активизам пристапува кон прашањата за родовата рамноправност и улогата на жената во општеството, задира во комплексни теми кои неретко ја вклучуваат и религијата со своите ставови. Ефимија, која…

Поучни словa

Отец Илија Макос за семејното насилство

Семејното насилство не зависи од одредени, економски, социјални и образовни карактеристики, туку е присутно насекаде, во сите слоеви на општеството. Тоа може да започне како нешто ‘обично и невино’, а со тек на време да се развие до дејство со…

Биоетика

Биоетички проблеми (абортус, контрацепција, сурогат мајчинство)

Основи на социјалната концепција на Руската православна црква   XII. Биоетички проблеми   XII.1. Бурниот развој на биомедицинските технологии, коишто земаат активно учество во животот на современиот човек од неговото раѓање, па до смртта, а исто така и неможноста да се…

Нација

Црквата и нацијата

  Основи на социјалната концепција на Руската православна црква   II. Црквата и нацијата   ΙΙ. 1. Старозаветниот израилски народ бил првообраз на народот Божји – новозаветната Црква Божја. Искупителниот подвиг на Христа Спасителот го поставил почетокот на постоењето на…