Ознака:Патријарх

Вести од светот

Црквата на Бугарија доби нов Патријарх

Вчера, на 30 јуни, Патријаршискиот изборен собор на Православна Црква на Бугарија за нов Патријарх го избра досегашниот Видинскиот митрополит г. Даниил. Изборот се одржа во два изборни круга со 138 избирачи од епархиите од целата земја. По првиот круг…

Вести од светот

Се упокои Бугарскиот Патријарх Неофит беше 28. поглавар на БПЦ

На 13.03.2024 година, по долго боледување, во Господа се упокои бугарскиот патријарх г.г. Неофит. Патријархот Неофит беше роден на 15 октомври 1945 година во Софија. На 03.08.1975 година беше постижан за монах во Тројанскиот манастир. На 25 март 1976 година…

Посланија

Патријаршиско послание за Рождеството Христово (2023)

+ В А Р Т О Л О М Е Ј   ПО МИЛОСТА БОЖЈА, АРХИЕПИСКОП НА КОНСТАНТИНОПОЛ – НОВ РИМ И ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИЈАРХ, ДО СЕТА ПОЛНОТА НА ЦРКВАТА, БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОТКАЈ РОДЕНИОТ ВО ВИТЛЕЕМ СПАСИТЕЛ ХРИСТОС  …

Вести од светот

Интервју на Патријархот Вартоломеј

Ексклузивно интервју на Вселенскиот Патријарх г. Вартоломеј за теливизијата MEGA Неодамна на наша голема радост, на денот на Успението на Богомајката, Вселенскиот Патријарх, во чест на неговата 60-годишна служба како клирик во Црквата и 30 години од изборот за Вселенски…