Ознака:Петмир

Богослужби

Теодоровото коливо

Коливо Завршувајќи ја, со Божја помош, првата седмина од поприштето на добродетелите, го прославивме споменот на чудото на славниот помеѓу мачениците, Теодор Тирон, чудесен и чудотворец, кој е живо сведоштво за слободата што им е дадена на мачениците: да се…

Богослужби

Теодоровото коливо и првиот Акатист

Раководени од преголемата милост и неискажливото човекољубие на Кормиларот на светата ни Црква, премудриот наш Господ Исус Христос, допловивме до крајот на првата недела од покајничкото море на светата Четириесетница. После напрегнатото пловење со кое му дадовме здрави насоки на…