Ознака:Преждеосвештена Литургија

Богослужби

Блажениот тримир – Јаковова борба со Бога

Биди будна, душо моја, и бори се како некогаш големиот патријарх (Јаков), да стекнеш дела со разум, да бидеш ум што Го гледа Бога, да го достигнеш незаодниот самрак на божественото созерцание и да бидеш негов голем корисник. Од канонот…

Богослужби

Блажено тридневие на покајание и воздржание

Чиста среда. Завршеток на тримирот и прва Преждеосвештена Литургија Да го распнеме телото со воздржание, да бидеме будни во молитвите, како што е напишано, и да живееме по примерот на Оној Кој пострада и страстите ги умртви (Од трипеснецот на…

Богослужби

Духовна наслада од тридневното целосно воздржание

Кога постиме со стомакот, да постиме и со јазикот, да се воздржуваме од клеветење, од лага, од празни зборови, од понижување на браќата, од гнев, како и од секој друг грев, кој го правиме со нашиот јазик. Исто така, треба…

Богослужби

Литургија на претходно осветените дарови

Постот наш да не биде само воздржување од храна, туку и оддалечување од секаква телесна страст: та, откако ќе го покориме телото кое нè измачува, да бидеме достојни да се причестиме со Јагнето, доброволно заклано за светот - Синот Божји,…