Ознака:Рождество Христово

Богослужби

Рождество Христово

Кон небесниот хор, кој го славослови достославното време определено за наше спасение и го благословува денот предвиден за неискажливи радости, во  ова светлосјајно деноноќие, со љубов се присоедини и Бигорската Обител. Заедно со тој хор се развесели и со торжествени…

Слова на архимандрит Партениј

Нѐ посети Исток од висините

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на празникот Рождество Христово, пред почетокот на сеноќното бдение Тајната на Рождеството дејствува во сета своја полнота во отворените за Бог срца; во битието на изморениот од егоизмот и обременетиот од грев човек,…

Слова на архимандрит Партениј

Христијанството е вера на љубовта, смирението, слободата и убавината

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на бадниковата вечер во големиот манастирски синодикон Мили мои, ви благодарам на сите што сте вечерва овде заедно со нас, да се радуваме за Раѓањето на нашиот Спасител. Особено им благодарам на членовите…

Настани

Бадник во Бигорски

24 декември 2018/6 јануари 2019 лето Господово Во пресрет на долгоочекуваното Рождество на нашиот Господ Исус Христос, во вечерните часови започна торжеството во светата Бигорска Обител, каде од сите страни на нашата земја, притекна многу народ, соединети во истата љубов…

Настани

Божикно Катче 2019 година

ПОУЧНИ СЛОВА Слово на Рождество Христово Песната на Ангелите Вистинското значење на Рождеството Христово За Рождеството Христово Зошто раѓањето Христово се слави во декември и како почнал да се слави Божик – I дел Зошто раѓањето Христово се слави во…

Поучни словa

Деца Божји – IV дел

Но, човекот Го измами Бога. Стана лукав. Не ги почитуваше правилата на играта и отпадна од радоста. Го изгуби подобието Божјо, слободата, владеењето. Токму заради тоа Христос и станува човек. Се преоблекува, прима на Себе смртно тело, за да ја…