Ознака:Синови на светлината

Кандило

Зошто палиме кандило

Зборот ‘кандило’ доаѓа од латинското candela, што значи ‘свеќа’. Во православната Црква кандилото се става пред светите икони. Она кандило што се става на Чесната Трпеза во светиот олтар во храмот, се пази секогаш запалено и се нарекува „незгасливо“ кандило.…

Поучни словa

Мајсторот и неговите плакари

Постоеше еден голем и многу стар дворец  преполн со најразлични дрвени плакари. Но тоа не беа обични плакари, туку такви што зборуваа. Секој си имаше свој посебен и прекрасен глас, своја врата и изрезбани украси според замислата на Мајсторот. Некои…

Поучни словa

Христијанството е извор на животворна светлина

Религијата е суштествено својство на човечкиот дух. Излишно е да се спори за таа психолошка вистина. Не е без сила тврдењето на Плутарх дека тој на земјата не наишол на народ без религија. Дури и отворените безбожници не се лишени…

Поучни словa

За благодатта Божја

Доживувањето на несоздадената светлина е едно од најголемите божествени искуства и токму поради тоа, не секој е достоен да ја види; тој дар не се дава секому, туку само на малкумина, на оние кои особено напредувале во духовниот живот. Секако,…

Поучни словa

Синови на темнината и синови на светлината

Сам по Себе, Бог е светлина, која не е опфатена од темнината, ниту темнината може да најде некаков агол за таму да се насели. Он е единственото сонце, чијашто светлост оди до бесконечноста, која се среќава со почетокот. Ниту Божјиот…