Ознака:слобода

Поучни словa

Два приода кон слободата

И пристигна во Гадаринскиот крај, спроти Галилеја. А кога излезе Тој на суво, Го сретна еден човек од градот, кој беше обземен од демони и долго време не облекуваше алишта, и не живееше дома, туку по гробовите. Кога Го виде…

Поучни словa

Христос во нашето секојдневие (прв дел)

Нашето секојдневие не ни пречи да Го почувствуваме Господа, треба само да имаме чиста и мирна совест, мир во срцето, да го имаме Христовиот благослов во тоа што го работиме. И ти, кој си чесен човек, чесна мајка, која работиш…

Поучни словa

Не можеме да живееме христијански без вдахновение

Како треба да живееме за да ја одбегнеме прелеста? Кога во болната состојба на целото наше битие - дух, ум, срце и тело - страдаме за да не направиме грев, не треба да мислиме дека земаме учество во страданијата Христови.…

Поучни словa

Бог… Љубов (III дел)

  Кога сакаш, треба да имаш доверба дека жена ти, дури и кога е далеку, таа тебе ти припаѓа. Ако ја следиш и се плашиш, тоа значи дека вашата врска некаде не е во ред. Решението не е таа да…

Поучни словa

Бог… Љубов (II дел)

Љубовта значи да го ислушаш другиот и да се помолиш со болка, иако немаш што да му кажеш. Да ти се јави некој по телефон и да ги ислушаш неговите маки, да ти се замати малку, само и само да…

Поучни словa

Кафез за птици

Како и секое неделно утро, отец Никола излезе од дома подготвен за служење на Божествената Литургија. Додека наближуваше кон храмот, во мислите ги превртуваше духовните теми, обидувајќи се да ја одбере најсоодветната за неделната проповед. Така задлабочен во она што…