Ознака:Старче

Поучни словa

Отците на Црквата

  Светите Отци во старо време најпрвин бегаа во пустината и во подвиг ги опустошуваа своите страсти. Без свои планови и програми преку послушанието се предаваа во рацете Божји. И покрај тоа што достигнуваа успех во мерата на светоста, ги…

Поучни словa

Помислите на просветлениот човек и помислите на лукавиот човек

-Старче, дали човек кој живее свет живот сфаќа дека некој е лукав? Да, ја препознава лукавоста исто онака како што ја препознава светоста кај еден свет човек. Го согледува злото, но истовремено го гледа и внатрешниот човек и согледува дека…

Поучни словa

Потешкотии во молитвата I дел

Унинието е духовна зачмаеност, а мрзливоста е нешто што се однесува и на душата и на телото. Но најдобро е кога го нема ни едното ни другото. Унинието и мрзливоста понекогаш се лепат и за души кои имаат многу предиспозиции…

Поучни словa

Молитва за другите V дел

Молитва за болните Старче, со каква духовна активност да се занимавам сега кога сум болен? -Колку што можеш тивко потпевнувај си или кажувај ја Исусовата молитва, барајќи од Бога здравје за себе и за другите луѓе, кои сега кога си…

Поучни словa

Молитва за другите IV дел

Молитва за оние кои бараат од нас да се молиме за нив Старче, кога ќе ни кажат: „Молете се за моето дете, полага испит“, или „молете се за тој и тој, му претстои операција“, дали после тоа треба да се…

Поучни словa

Молитва за другите – III дел

  Молитва за конкретни случаи и за целиот свет Старче, ме мачи кога ќе помислам дека богослужбата завршила, а јас од поспаност не сум можел да се молам. - За да ја оттргнеш поспаноста мисли си на нешто што ќе…