Ознака:Св. Трифун

Богослужби

Св. Трифун Чудотворец и покровител на земјоделците и лозарите

Светата Црквата неговиот спомен го празнува на 1-ви (н.ст.14) февруари.Светата Црквата неговиот спомен го празнува на 1-ви (н.ст.14) февруари. Името на светителот доаѓа од грчкиот збор τρυφή што значи мекост, нежност, деликатност. Св. Трифун е ранохристијански маченик кој денес е…