Ознака:Свети Никола Кавасила

Свети Никола Кавасила

„Во мир да се помолиме на Господа“

За прозбите на Светата Литургија и за тоа зошто најнапред бараме мир   После славословието, свештеникот ја започнува прозбата, велејќи: Во мир да се помолиме на Господа Зборовите на Светото Писмо: Бидејќи ние не знаеме како треба да се молиме…

Свети Никола Кавасила

„Благословено е Царството на Отецот и Синот и Светиот Дух“

За славословието на почетокот на Светата Литургија     Почетокот на светата Литургија е славословието: Благословено е царството на Отецот и Синот и Светиот Дух! Разговор со Бога е: благодарењето, славословието, исповедта, молитвата. Прво од сите е славословието. И тоа…