Ознака:Свети Тајни

Вести од светот

Вселенскиот патријарх бара мислење од помесните Цркви за начинот на причестување

Н. Б. Сесветост, Вселенскиот патријарх, изразувајќи ја желбата на Мајката Црква за координираност и, според можностите, истообразност помеѓу помесните Православни цркви во поглед на актуелното прашање за Божествената Евхаристија и за начинот на нејзиното раздавање на верните, го испрати до…

Поучни словa

Во нашите вени тече крвта Христова – III дел

Еден старец ги почувал своите духовни чеда: „Кога пристапувате кон Причест, молете го Бога за да Он ве удостои со дар во тој момент. Кога Светата Причест ја примате во вашите усти повторно помолете Го Бога“ - притоа овде мислел…

Поучни словa

Во нашите вени тече крвта Христова – II дел

Еден свештеник ми раскажа нешто за себе си. Работел како болничар во болница, и дури замолил да го преместат на катот, каде што лежат прикованите за постела, сѐ со цел подобро да се грижи за нив и им помага. Тој…

Поучни словa

За бескрајната вредност на Литургијата

  На земјата нема ништо подрагоцено од божествената Литургија. Кога би се собрале скапоценостите од целиот свет, кога би се ископало сето злато, сите скапоцени камења, кога од морското дно би се извадиле сите бисери, и кога сето тоа би…