Ознака:Тихон Задонски

Поучни словa

Синко, дај ми го мене срцето

Кој ќе стекне смирение, покајание, кротост, духовна жед за правда и милосрдие, тој е на прагот на шестата добродетел: чистота на срцето или душата. Под срце Спасителот го подразбира центарот на човечката душа од кој извира секое добро или зло.…

Поучни словa

Не испитувај ги човечките дела

Чувај се од интересирањето за туѓите дела, бидејќи таквото интересирање дава повод за клевета, осудување и други тешки гревови. Зошто се занимаваш со другите? Себе спознавај се и себе испитувај се – сеќавај се на поранешните свои гревови и труди…