Ознака:Трпение

Поучни словa

Еден чудесен живот поминат во смирение и трпение

Ги љубам оние што Мене Ме љубат, и кои Ме бараат ќе Ме најдат (Изреки 8, 17) и ќе ги прославам оние што Мене Ме прославуваат (1 Цар. 2, 30) – вели нашиот премудар и човекољубив Господ. А Он е…

Поучни словa

За смиреноумието и трпението – Старец Пајсиј

Отец Пајсиј велеше дека духовното дејствување на христијаните мора да биде сосредоточено на придобивање на смиреноумие: „Бог безгранично го љуби човекот. Нему многу добро му се познати проблемите на секого од нас и сака да ни помогне и пред да…

Поучни словa

Господ никогаш не допушта искушенија и несреќи над човечките сили

Мир на твојата душа...! Зошто така паѓаш со духот? Каде е твојата вера? Зар Господ не ветуваше дека ќе му даде сè што е неопходно на секого кој го бара Божјото Царство и Неговата правдина! Преиспитувај се себеси - дали…

Поучни словa

Болестите се благотворни и ќе бидеме наградени на небесата, доколку страдаме заради нив

Пред неколку години еден старец бил измачуван од болест и на крајот починал без да се пожали макар со еден збор. По извесно време, неговиот ученик исто така се разболел и, бидејќи никогаш порано не бил болен, се воспаничил и…

Поучни словa

Никогаш не отстапувај од Бога, колку и да паѓаш, колку и да грешиш

Почитуван мој! Го добив твоето писмо и длабоко сочувствував со тебе. Имам многу да ти пишувам поради твоите сомнежи и жалости, но не сум вешт во пишување. Ти си го одбрал животниот пат кој во наше време е необично тежок,…

Поучни словa

Господ Ве моли! Бидете трпеливи кон Господ!

Треба да се предадеме на милосрдните божји раце - ѓаволот не го прави она што го сака, туку само она што бог му допушта „Кој ќе ни го помести каменот од гробот, зашто е навистина голем?!“ И кој го поместил?…