Ознака:Умиление

Поучни словa

Сладоста на покајанието (трет дел)

Исповедта не значи само да кажеш некој свој грев; тешкото е да се покаеш. Има разлика. Се разбира, некој може да каже што направил – секој пат кога во весниците информираат за некаков престап, накрај го наоѓаат престапникот, којшто го…

Поучни словa

Да стекнеме едно топло, живо срце

Понекогаш се плашиме внимателно да ја сослушаме некоја личност, бидејќи да ислушаш некого значи и да одговориш, и не тоа само за една минутка додека срцето е проникнато со некоја минлива мисла – но засекогаш. На истиот оној начин на…

Поучни словa

Сладоста на покајанието (втор дел)

Сметам дека една од причините поради која младото поколение денес нема многу покајание, најмалку внатрешно, го потенцирам тоа – не внатрешното, туку надворешното – покажуваат непокорлив, бунтовен, рамнодушен, презрив дух кон возрасните, прават што сакаат, трошат сѐ, ништо не ги…

Поучни словa

Сладоста на покајанието (прв дел)

Со Христа сме насекаде. Преподобниот старец Порфириј вели: „Со Христос си насекаде, патуваш по небото, по ѕвездите, по Индискиот Океан, по краиштата на земјата, во срцето на земјата, во морињата, на дното“. Тоа се случува преку молитвата, преку Христовата љубов,…