Ознака:Универзум

Вести од светот

Научник: Физиката без Бога е апсурд

Хајно Фалке (Heino Falcke) е познат во светски рамки како научник кој прв направи фотографија на црна дупка. Тој вели дека филозофите и теолозите имаат полно право да навлегуваат во областа на физиката. Претходната идеја, која што преовладуваше во научниот…

Поучни словa

Бог и астрономите – Роберт Џестроу

Роберт Џестроу (Robert Jastrow) (7 септември 1925 – 8 февруари 2008) бил астроном, физичар и космолог, кој живеел и работел во САД. Бил главен научник во НАСА, популистички автор и футурист. Докторирал на теоретска физика на универзитетот Колумбија во 1948…

Православна вера

Доказ дека Бог постои

Во тоа дека Бог постои не се сомневаат ниту оние што го прифаќаат Светото Писмо - и Стариот и Новиот Завет - ниту, пак, повеќето од Елините, Како што веќе кажавме, знаењето дека Бог постои е всадено во нас природно.…