Ознака:Вартоломеј

Вести од светот

Патријархот Вартоломеј го слави својот 80-ти роденден

Денес, сабота, 29 февруари 2020 лето Господово, Неговата Сесветост, Архиепископот на Новиот Рим – Константинопол и Патријархот Вселенски г. Вартоломеј, го прославува својот јубилеен 80-ти роденден. Роден како Димитриј Архондонис на 29 февруари 1940 година на островот Имврос во денешна…

Поучни словa

Патријаршиско послание за Рождество Христово 2019

† В А Р Т О Л О М Е Јпо милоста Божја, архиепископ Константинополскина Нов Рим и Вселенски патријархдо сета полнота на Цркватаблагодат, милост и мирод родениот во Витлеем Спасител Христос Високопреосвештени и Богољубиви браќа,возљубени чеда во Господа, Откако…

Богослужби

Божикни царски часови

22 декември 2018/4 јануари 2019 лето Господово Денес се раѓа од Дева Оној Кој во рака го држи сето создание; во пелени, како овоземен, се повива Оној Кој е недопирлив по природа; во јасли легнува Оној Кој во почетокот со…

Вести од светот

Ќе биде обновен византиски манастир од IV век, близу Трапезунт, Турција

Древниот православен манастир „Вазелон“, кој долги години беше запуштен, подложен на осквернување од вандали и предаден на уривање, најпосле ќе биде возобновен. Не се знае точната година кога манастирот бил основан, но научниците претпоставуваат дека датира некаде помеѓу 270 и…

Вести од светот

Ελπιδοφόρα και παρηγορητική δήλωση από την Κωνσταντινούπολη

Ανάμεσα των σκοτεινών νεφελών ακατανόητων και γεμάτων μίσους εκφράσεις αναχρονιστικού και, εννοείται, αντιχριστιανικού εθνικισμού, που τελευταία εξάλλου περιτύλιξαν τα Βαλκάνια, ενώ ταυτόχρονα, δυστυχώς, κάλυψαν και μερικούς εκκλησιαστικούς κύκλους, εχθές από τον Άγιο Πατριαρχικό Θρόνο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της…

Вести од светот

Благонадежна и утешителна изјава од Константинопол

  Για ελληνικά πατήστε εδώ  Среде темните облаци на неразумни и полни со омраза изблици на анахрон и, се разбира, антихристијански нац(ионал)изам, што во последно време повторно надвиснаа над Балканот, а за голема жалост помрачија и одредени црковни кругови, вчера од…