Ознака:Вертеп

Бадник

За Божикните каланди и пештера

Вечниот Бог слезе и во Дева се всели: свет, свет, свет си и пресвет Господи. Царот на сите и Господ, дојде Адам да го преобрази: свет, свет, свет си и пресвет Господи... https://www.youtube.com/watch?v=8Givh998-wQ Ова е една од бројните Божикни песни,…

Настани

Бадниково-Божикни радости од најмладите

Гледајќи како најмладите со голема љубов и ревност, во скоро сите градови на нашата земја весело го најавуваат Рождеството Христово, одејќи во свечени бадникови поворки со пештера во рацете и пеејќи ја божикната каланда „Вечниот Бог“, не можеме, а да…