Ознака:Византија

Вести од светот

Во тек е Визанфест: првиот онлајн православен филмски фестивал

Фестивалот оди во живо од неделата 21 јули до 04 август 2019 лето Господово. Овој фестивал ја охрабрува онлајн соработката, каде гледачите можат да споделуваат преку сите социјални медиуми. Фестивалот годинава овозможува лајв скрининг, преку таканаречените Global Screening Partner. Предвидени…

Настани

Во спомен на падот на Новиот Рим

Секоја година на 29 мај (стар стил) Црквата Христова молитвено си спомнува за славниот и маченички подвиг на сите оние што паднале под бедемите на Царицата на градовите, Престолнината на Ромејското царство, Градот на Великиот Константин,  бранејќи го од лутите…

Вести од светот

Нова глобална повелба за заштита на византиските споменици

Деновиве во Солун, по тридневна средба, беше едногласно усвоена и ратификувана таканаречената „Повелба за заштита на спомениците од византиското наследство“. Претставниците на 23 земји се договорија околу принципите и мерките за заштита на византиското наследство во сите области кои биле…

Поучни словa

Цариград падна, но цути и повторно раѓа

Константинопол падна, но не и идејата за него. Зашто неговиот дух, духот на Ромејското царство продолжува да живее кај сите православни народи што духовно се поврзани со византиската цивилизација. Нашата Татковина, пак, непосредно принадлежи на тој историски источно-римски цивилизациски сплет,…

Медиумите за нас

Пеевме византиска песна во Бигорскиот манастир

БЛИЗНАЦИТЕ ОД „НЕKСТ ТАЈМ“ ЗА ПРЕСТОЈОТ ВО СВЕТИОТ ХРАМ По иницијатива на игуменот на Бигорскиот манастир, архимандрит Партениј, популарното братско дуо „Некст тајм“со Елена Ристеска, Димитар Андоновски и Тамара Тодевска ја сними божикната песна „Вечниот Бог“.     Пеевме византиска…

Настани

„Византија после Византија“

Утеши ги во грижите Твоите слуги, Богородице, кои разорувањето на Твојот град го оплакуваат, зашто неговите ѕидини се сокрушија и заштитниците негови паднаа од меч, но спаси ги оние кои при Тебе прибегнуваат како кон неразрушлив бедем и претстателство од…