Ознака:Воспитување

Поучни словa

Неколку мудри совети за семејна среќа

Постои голема можност бракот да биде среќен, но не треба да се заборави можноста за негова пропаст. Само правилен и мудар живот помага во бракот да се достигнат идеалните сопружнички односи. Прва лекција која треба да се научи и кон…

Поучни словa

За тешката и прекрасна возраст на пубертетот – (IV дел)

  Треба да одвојуваме многу време за нашите деца. Не е доволно да им зборуваме со „пароли“ – Немој да одиш таму, зашто тоа е лошо! Немој да зборуваш така, зашто тоа не чини! Немој да се однесуваш така и…

Поучни словa

За тешката и прекрасна возраст на пубертетот – (III дел)

Најголемиот проблем не е тоа како да ги поправиме самите млади, туку како ќе ги поправиме родителите, односно нас самите, како да се поправиме себеси кога нашето дете има некаков проблем. Исто се случува и со нас, свештениците. Одам во…

Поучни словa

За тешката и прекрасна возраст на пубертетот – (II дел)

Или, пак, ќе се зборува нашироко за некој родител којшто го злоупотребил своето дете – а зарем таква вест не ја потресува детската душа? Детето ќе научи нешто за кое никогаш не би требало ни да помисли... Целото тоа внимание…

Поучни словa

За тешката и прекрасна возраст на пубертетот – (I дел)

Младешката возраст, таканаречена пубертет, е многу значајна возраст. Тој период може да им донесе на родителите толку болни изненадувања, што тие да посакаат да кренат раце, заплашени од младите, бидејќи не знаат што да прават ни како да се справат…

Веронаука

Излагање на Сестринството

Возљубени мои, сестри монахињи, почитувани свештеници претставници на Македонската Православна Црква, драги гости пријатели на Добриот Бог, најнапред дозволете ми, од името на нашиот Старец и Игумен на Бигорската Свештена Обител, Архимандрит Партениј, да ве поздравам со најрадосниот поздрав: Христос…