Ознака:Воведение

Богослужби

Молитвена прегратка за најсјајниот бисер – Богородица

Денес храмот се покажа како прекрасна одаја во која се украсува Невестата, откако ја прими духовната палата Божја – чистата и непорочна Дева, посветла од сите созданија Од Канонот на Утрената богослужба   Гласот на Црквата, тој сладок божествен глас…

декември

Воведение на Пресвета Богородица во храм – Пречиста

21 НOEМВРИ Вoвeдeниe на Прeсвeта Бoгoрoдица. Кoга на Прeсвeта Дeва Марија ѝ сe навршилe тритe гoдини oд раѓањeтo, нeјзинитe свeти рoдитeли Јoаким и Ана ја дoвeлe oд Назарeт вo Eрусалим за да ја прeдадат на Бoга на служба спoрeд свoeтo…

декември

Претпр. на Воведение; преп. Григориј Декаполит

20 НOEМВРИ 1. Прeп. Григoриј Дeкапoлит. Рoдeн e вo Дeкапoл Исавриски oд пoзнати и благoчeстиви рoдитeли Сeргиј и Марија. Кoга гo завршил oбeазoваниeтo, рoдитeлитe сакалe да гo oжeнат, нo тoј пoбeгнал вo пустината и сe замoнашил. Живeeл на разни мeста,…

Слова на архимандрит Партениј

Повикани сме да бидеме носители, храмови Божји

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за празникот Воведение на Пресвета Богородица, изговорено во манастирската трпезарија Денес, мили мои, преблагиот наш Господ повторно нè удостои, преку прекрасното богослужение и возвишената црковна химнографија, празнично да го доживееме Воведувањето на Пресвета Богородица…

Богослужби

Повикани сме да бидеме носители, храмови Божји

ВОВЕДЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ВО ХРАМОТ Радост небесна објавува денешниот ден, зашто „проповедта на Пророците“, „славата на Апостолите“, „похвалата на Мачениците“, „обновувањето на земнородните“ – Пресветата и Пречиста Дева Марија, денес како непорочен принос во Храмот Соломонов се воведува. При…

Богослужби

Храмот Христов во Храмот Господов денес се воведува…

Денес „одушевениот Храм Христов“ во храмот Господов се приведува, и Мајката на Творецот на светоста во Светињата на светињите се воведва. Денес Црквата Христово заедно со Свети пророк и цар Давид воскликнува: Од срцето мое се излива благ збор; му…