Ознака:Вселенска Црква

Вести од светот

Ελπιδοφόρα και παρηγορητική δήλωση από την Κωνσταντινούπολη

Ανάμεσα των σκοτεινών νεφελών ακατανόητων και γεμάτων μίσους εκφράσεις αναχρονιστικού και, εννοείται, αντιχριστιανικού εθνικισμού, που τελευταία εξάλλου περιτύλιξαν τα Βαλκάνια, ενώ ταυτόχρονα, δυστυχώς, κάλυψαν και μερικούς εκκλησιαστικούς κύκλους, εχθές από τον Άγιο Πατριαρχικό Θρόνο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της…

Вести од светот

Благонадежна и утешителна изјава од Константинопол

  Για ελληνικά πατήστε εδώ  Среде темните облаци на неразумни и полни со омраза изблици на анахрон и, се разбира, антихристијански нац(ионал)изам, што во последно време повторно надвиснаа над Балканот, а за голема жалост помрачија и одредени црковни кругови, вчера од…

Поучни словa

Патријаршиско послание за Рождеството Христово 2017

  † Вартоломеј по милоста Божја Архиепископ Константинополски на Новиот Рим и Вселенски Патријарх до сета полнота на Црквата благодат, милост и мир од родениот во Витлеем Спасител Христос *** Возљубени во Христа браќа и љубезни чеда, По Божјата благодат…

Поучни словa

Патријаршиско послание за Света Пасха 2017

† Вартоломеј по милоста Божја, Архиепископ на Константинопол – Нов Рим и Вселенски Патријарх до сета полнота на Црквата – благодат, мир и милост од славно воскреснатиот Христос Браќа возљубени и богољубиви чеда во Воскреснатиот Господ, „Во светот ќе имате…

Автокефалност

Првенството во Вселенската Црква – Позиција на Московскиот Патријархат

На 20 мај 2014 година, Претседателот на Одделот за надворешни црковни работи на Московската Патријаршија, Митрополитот г. д-р Иларион (Алфеев), кој воедно е и Ректор на Општо-црковните последипломски и докторски студии и професор во Московската Духовна Академија одржа лекција на…

Вселенска Црква

Соборност (Католичност) на Црквата

Внатрешното својство на соборноста Соборноста на Црквата не е количински, ниту,пак, географски поим.Соборноста, воопшто не зависи од распространетоста на верните ширум светот. Вселенизмот (икуменизмот) на Црквата е последица или пројава, но не е причина и основа за соборноста. Распространетоста по…