Ознака:Амбасада на Словачка

Вести од светот

Вести од Православната Црква на Чешка и Словачка

Во вторникот на 7 февруари 2023 година, во салата за состаноци на канцеларијата на Прешовската православна епархија во Прешов се одржа редовна седница на Светиот Синод на Православната Црква во Чешка и Словачка. Во официјалното соопштение буквално стои: „Светиот Синод…

Вести од светот

Словачкиот Амбасадор пристигна во посета на нашите Светилишта

Денес, во посета на Бигорскиот и Рајчичкиот манастир, пристигна Амбасадорот на Република Словачка, г. Хенрик Маркуш, заедно со својата сопруга г-ѓа Жанета Маркушова, како и г-ѓа Катарина Хорнакова и г. Стојан Лековски.  Г. Хенрик е долгогодишен пријател на нашите Обители…