Ознака:Археолошки истраги

Вести од светот

Откриени скалите на бањата Силоам каде што Господ Исус го исцелил слепородениот човек

Новиот проект за археолошки ископувања во Ерусалим откопа скалила невидени повеќе од 2000 години, на место каде што Господ Исус Христос излекувал слеп човек. Археолози ги откриваат скалите на бањата Силоам (Фондација „Градот Давидов“) Израелската управа за антиквитети, Израелската управа…

Вести од светот

Откриени мошти на строг аскет – монах во Израел

Откриени остатоци од монах, окован со железни прстени за време на ископувањата кај Хирбат Ел-Масани во Израел. Хирбат Ел-Масани е археолошки локалитет, каде што археолозите од Израелската управа за древности претходно пронајдоа триапсидна црква од византиската ера, која некогаш била…

Вести од светот

Во Египет откриени христијански урнатини кои ја потврдуваат „природата на монашкиот живот“ во тој регион

Француско-норвешки археолошки тим откри нови христијански урнатини во пустина во западниот дел на Египет, со што се потврдува дека постоел монашки живот во регионот во петтиот век од нашата ера, соопшти египетското министерство за антиквитети. „Француско-норвешката мисија за време на своето…