Ознака:Бадниково гранче

Настани

Божикни каланди кај Старецот Епископ г. Партениј

Во претпразничниот амбиент на Бигорскиот Манастир, под звезденото небо на Бадниковото навечерие, вчеравечер се случи едно прекрасно музичко и молитвено собитие. Имено, певците и оркестарот од реномираниот хор по источно-православно пеење и музика „Митрополит Козма Пречистански“ од Кичево, со своите…

Бадник

Т.н. „бадниково“ гранче не е христијански обичај

Во народната традиција, празнувањето на христијанските празници е секогаш проследено со разни обичаи и обреди, нешто што е сосема вообичаено и природно. Сите тие второстепени нешта донекаде придонесуваат на празниците да им се даде поголемо значење и да се привлече…